Zioła. Nowa encyklopedia
Opis
Paola Mancini, Barbara Polettini
Książka stanowi nieocenione źródło wiedzy. Zawiera informacje o 170 roślinach popularnych w całej Europie, cenne wskazówki dotyczące sposobu i optymalnego okresu zbioru ziół oraz najlepszego wykorzystania ich właściwości leczniczych. Dodatkowo obszerna, obejmująca ponad 100 haseł część poświęcona najczęstszym dolegliwościom, a w każdej z nich przyporządkowano odpowiednie receptury na maceraty czy napary. Poza tym zamieszczono 120 przepisów kulinarnych pozwalających w pełni docenić zalety aromatycznych przypraw ziołowych. Ta część to prawdziwa książka kucharska, dzięki której można szybko przygotować tarty, zupy, makarony, ziołowe omlety i sałatki, a także desery, konfitury, galaretki, dżemy, syropy, likiery.
Książka zawiera także wskazówki, jak samodzielnie uprawiać zioła i jak zbierać rośliny dziko rosnące.
Dane techniczne
Format | 16,5x24 cm |
Ilość stron | 384 |
Rodzaj oprawy | twarda |
ISBN | 9788376606835 |